Dergi Hakkında

Görme engellilerle ilgili ilk örgütlenme yaklaşık yarım yüz yıl önce ortaya çıkmakla birlikte kör derneklerinin üst örgütü olarak Körler Federasyonu ancak çeyrek yüzyıl önce kurulabildi. Fakat uzunca bir süre ciddi bir varlık gösteremedi. Bir Federasyonun üstlenmesi gereken görevleri 1994 yılından itibaren yerine getirmeye başladı. Bu tarihte demokratik bir tüzüğü kabul eden Federasyon, alandaki tüm dernekleri kucaklayıp, görme engellileri her düzeyde söz ve karar sahibi haline getirerek kendisini görme engellilerin hak ve çıkarlarını savunan bir mücadele örgütü biçiminde tanımladı; yeni bir yapılanma sürecine girdi. Bu süreçte Federasyon bir yandan engelli hakları doğrultusunda çeşitli eylem ve kampanyaları gündeme getirip demokratik bir baskı grubu olurken, öte yandan genel olarak engellilerin özel olarak da görme engellilerin yaşadıkları sorunları belirleme ve çözme yönünde politika ve etkinlikler geliştirmeye çalıştı. Tüm bunları yaparken bilimsel anlayış ve yöntemi etkinliklerinin merkezine oturttu. Dünya Körler Birliği, Avrupa Körler Birliği ve Balkan Danışma Komitesinin etkin bir üyesi olarak uluslararası düzeyde edindiği bilgi ve deneyimi Türkiyeli görme engellilerin yararlanmasına sunan Federasyon, bilimsel çalışma ve araştırmaları özendirmenin yanı sıra bilimsel bilgi üretme işini de bizzat yerine getirmenin yöntem ve araçlarını yaratmaya başladı. Bu bağlamda düzenlediği iki sempozyumun sonuçlarını kitap olarak ulusal bilgi hâzinemize katarken üniversitelerle iş birliği halinde görme engellilere yönelik kimi araştırmaları örgütledi. Bu tür çalışmaları daha sistematik bir biçimde yürütebilmek amacıyla bünyesinde bir Araştırma Yayın Koordinatörlüğü oluşturdu.

Federasyon 1997 yılının başından itibaren önce iki ayda bir, 2000 yılı ile birlikte ayda bir çıkan Ufkun Ötesi Aylık Dergiyi yayınlamıştır. Esas itibarıyla görme engelliler alanındaki gelişmeleri ilgili kamuoyuna duyurmayı ve engelli politikalarının oluşturulmasına katkı sunmayı amaçlayan Ufkun Ötesi Aylık Dergisinde zaman zaman bilimsel değeri olan yazılar da yer almaktaysa da bunlar, alanda gereksinimi duyulan bilgi birikiminin oluşması İçin yeterli olmamaktaydı. Bu nedenle bilimsel bilgi üretimini sistemli olarak özendiren, derleyen ve yayınlayan, bütünüyle bilimsel ölçütler içinde yazılmış yazıların yer alacağı “multidisipliner" bir derginin çıkarılması düşüncesi doğmuş ve çalışmalarına başlanmıştır. 

Uzun süren hazırlık dönemi sonrasında 2001 yılı itibariyle dergimiz ilk sayısı ile yayın yaşamına başlamıştır. Ufkun Ötesi Bilim Dergisi ülkemizde yayın hayatına engellilik alanı ile başlayan ilk hakemli bilimsel dergidir. Bu derginin multidisipliner olma özelliği nedeniyle engellilerle ilgili tüm meslek ve disiplinleri kapsayan bir danışma kurulu ve bir yayın kurulu oluşturulmuştur. Amaç bu alanlarda üretilen bilginin aynı ortamda harmanlanarak ilgilenenlerin yararlanmasına sunmaktır. Böylece engelliler konusunda bilgi üreten kişileri de aynı ortamda bir araya getirerek aralarında bir etkileşime olanak sağlamak amaçlanmaktadır.

Ufkun Ötesi Bilim Dergisi ülkemizde gereksinimi duyulan çok önemli bir bilgi açığını gidermeye adaydır. Son yapılan değişikliklerle birlikte engellilik ile ilgili konulara ek olarak sosyal hizmet, felsefe, sosyoloji, psikoloji, hukuk, iletişim ve gazetecilik gibi alanlarda yapılmış derleme, araştırma, kitap ve tez tanıtımı gibi çalışmalara da yer vereceğiz. Bu sebeple ilk sayımızdan bugüne bize destek olan tüm kesimleri dergimize omuz vermeye ve geliştirilmesi doğrultusunda sorumluluk almaya çağırıyoruz.

Yayın Kurulu Adına 

Kasım Karataş